Buxus rups

De Buxus mot komt oorspronkelijk uit Azië. [ Japan, Zuid Korea en China]. De buxus mot en buxus rups is in Nederland terecht gekomen door het importeren van planten. Aangezien de Buxus mot geen natuurlijke vijand heeft, kunnen ze zich bij ons razendsnel verspreiden.

Om te weten of je buxusrups moet bestrijden, zul je ze eerst moeten herkennen. Als eerste zie je dat de rupsen aan de jonge bladeren eten. Daarna gaan ze over op de oudere bladeren. Omdat et vaak gaat om grote getalen rupsen, is de buxus binnen no -time kaal gegeten. Soms zie je ook de rupsen zitten. Soms zie je tussen de tak een soort van spinrag. Dit duid op de aanwezigheid van rupsen.

 

Tussen april en september kan de mot 2 á 3 generaties hebben. De eitjes worden gelegd tussen het blad, en de rups eet van binnenuit het blad op. Ondanks dat de buxus voor veel dieren giftig is, leeft de buxus de buxusmot  specifiek op de Buxus Sempervirens. Door de grote aantallen buxus hagen[planten] hebben ze voldoende te eten, en kunnen ze zich snel voortplanten en verspreiden.

 

Buxusrups kun je bestrijden door ze te spuiten. Let wel, dit moet gedaan worden wanneer het droog is.

As het regent spoelt het bestrijdingsmiddel er zo weer af. Door de blaadjes goed te bespuiten, eet de rups de blaadjes met bestrijdingsmiddel . De darmwand van de rups word beschadigd waardoor de rups volledig afsterft. Raadzaam is wel om deze behandeling te herhalen. De medewerkers van CB.Boomverzorging & Groenproducten kunnen u adviseren over de bestrijding van Buxusrups. 

Klik hier voor het vrijblijvend opvragen van advies.